14.4.13

(っ˘з˘)っ CARA NAK MINTA KERJA KHAS UNTUK PARA PELAJAR

Bismilahirahmanirahim....
Hallo ! Hallo ! cik belbel nak membebel ni
nampak tittle kat atas tu ? CARA NAK MINTA KERJA?
yela, for your information u all i dah dapat kerja ok
sebagai seorang pelajar yang baru nak merasai cuti tetapi terkubur angan angan dia sebab esok gua dah kena kerja !!
kenapa awal sangat ? daripada tak dapat kerja baik aku terima je
HAHA.
kat sini cik belbel nak bagitahu macam mana nak minta kerja bagi pelajar universiti yang tengah cuti sem, kepada budak baru habis sekolah, or pada sapa sapa yang nak cari pengalaman.

Q : Awak ada pengalaman sebelum ni ?
A : Ada,dulu saya pernah kerja. bla bla bla... 
     ( korang jangan lurus sangat time bila kena interview tu,korang jawab je korang ada pengalaman. padahal hampehh ! lagipun bukan korang nak kerja lama kan kat situ )

Q : Sekarang ni awak kerja ke belajar ?
A : Sekarang ni saya tengah cari kerja and sebelum ni saya tak belajar pun. saya rasa pun saya tak dapat nak sambung belajar sebab saya ni kurang pandai.
    ( HAHA. alahhh menipu sikit tak pa la. bukan menipu banyak sangat pun. lepas korang nak berenti pun korang blah je la lepas dapat gaji. amacam ? *kenyit kenyit mata* )

Q : Kalau saya suruh awak buat ini ini boleh ?
A : Boleh,saya tak kisah 
   ( kalau tak boleh pun korang kata je boleh. benda tu kan boleh belajar. bukan susah sangat. kita kerja part time ni kan nak cari pengalaman je.)

Q : Awak tak kesah kerja lebih masa ? masuk 10 pagi balek 10 malam ?
A : Saya tak kisah puan/tuan sebab rumah saya dekat je. lagipun saya boring kat rumah tak buat apa apa.

Kat atas tu contoh contoh soalan yang akan korang WAJIB ditanya bila korang kena interview. Sebenarnya ada rasa bersalah juga time cik belbel nak menipu jawab soalan soalan tu tapi nak buat macam mana kan tuntutan minta kerja tu sangat tinggi. korang tima jawab soalan tu jangan takut takut kalau tak kantoi la nanti. korang kena la jawab dengan YAKIN !
InsyaAllah Allah akan bantu korang :D
ok la u all. see u soon and good luck ! Daaa. :D

10 comments:

  1. nak tipu gak..tapi xde brani :(

    ReplyDelete
  2. TAK YAH TAKUT TAKUT. MUST BE CONFIDENT AND TRUST URSELF ! OK ? GOOD LUCK :)

    ReplyDelete
  3. Habis tu utk pljr baru tingkatan 5 nie mcam mnew? member sy dpt kerja kat KFC form 5 mcam sy jgak...

    ReplyDelete
  4. baru naik tingakatan 5 ke ? kalau boleh lepas habis la baru cari kerja tu. Form 5 ni lah part paling best time sekolah tau. Tapi kalau kawan adik tu dapat kerja that mean dia pandai cakap dengan menager KFC tu. Adik minta lah kawan adik recommed kan untuk adik bila dah habis sekolah nanti. OK girl ? gud luck Spm :)

    ReplyDelete
  5. patut ke tanye pasal gaji time nak mintak keje :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh lain kali tanya kat boss tu kenapa dia kerja kat situ��

      Delete
  6. @Fara Fafarafa
    memang patut lah. Sebab dulu cik belbel pernah kerja dan cik belbel tak tanya gaji sekali dia tak bayar pun. Geramm jeee

    ReplyDelete
  7. Anonymous14:06

    salam.. kfc kena resume tak?? dan ada tak waktu rehat utk solat/makan?? sebab sy singgah satu blog tu org tu penah keje kt kfc kalau jenis rajin solat better jgn keje kt kfc.. betulke mcm tu??

    ReplyDelete
  8. @Anonymous
    selalunya yang guna resume ni macam kerja office sebab dia nak tengok qualification (kelayakan). Cik belbel pun ada kawan yang pernah kerja kfc dan dia kata kerja kfc ni agak penat. ok kalau macam awak nak kerja kfc tu, awak tanya dengan interviwer awak tu, sama ada boleh tak kalau awak nak rehat sama dengan waktu solat. Kalau dia kata tak boleh better awak cari kerja lain. *wahhh panjang komen ni* hehe

    ReplyDelete
  9. Tapi macam mane nak mulakan?? Contohnya, kita pergi satu kedai ni, lepastu nampak satu tawaran kerja kosong...lepastu nak buatpe ???

    ReplyDelete

tick Notify Me untuk tahu cik belbel balas apa :)
Terima kasih singgah yaa !

PEMENANG COMEBACK GIVEAWAY 2017

lagu