19.9.13

CARA NAK MEMOHON PINJAMAN YAYASAN PELAJARAN JOHOR (YPJ)

Assalamualaikum u all !
haloo haloo. cik belbel dapat update entry hari ni
entry hari ni nak cerita pasal cara nak mohon pinjaman YPJ
YPJ ni khas untuk orang johor la kan sebab nama pun YAYASAN PELAJARAN JOHOR.
kalau untuk orang luar johor mesti diaorang pun yayasan sendiri. contoh macam yayasan selangor, yayasan melaka, yayasan sabah and so on la
kenapa cik belbel tetiba nak update pasal cara nak mohon pinjaman ni ?
sebab tadi cik belbel baru try mohon. actually bukan baru try nak mohon la tapi try nak mohon balik. hehe

korang  boleh pergi web http://www.ypj.gov.my/v1/ 
untuk korang mohon pinjaman tu.

dekat situ korang boleh ikut panduan ni
link dekat atas tu untuk cara panduan nak isi borang pinjaman

link kedua ni untuk borang pinjaman YPJ. 
 sebenarnya cik belbel tak berapa tahu sama ada pelajar yang dah belajar and dapat pinjaman PTPTN boleh mohon lagi atau tidak untuk pinjaman YPJ ni. sebab tadi cik belbel just mohon je. lau ade rezeki dapat la. hehe

P/s: kepada pelajar yang nak melanjutkan pelajaran ke kolej ke universiti ke boleh la mohon pinjaman ni. tapi macam cik belbel kata la kan YPJ ni khas untuk orang johor sahaja. sekian :)

kalau korang share apa apa boleh la komen kat bawah. boleh kita dapat pengetahuan sama sama. adios ! 




No comments:

Post a Comment

tick Notify Me untuk tahu cik belbel balas apa :)
Terima kasih singgah yaa !

PEMENANG COMEBACK GIVEAWAY 2017

lagu