18.8.15

RESEPI PIZZA MUDAH DAN SENANG

-Assalamualaikum-
Alhamdulilah masih diberi peluang untuk update blog yang semakin merundum ni. Sapa yang rajin singgah blog cik belbel ni mesti perasan layout and tamplate cik belbel dah berubah kan. Sebab tamplate lama tak boleh pakai. Tah apa yang error pun tak tahu lah.
Ok cukup membebel. 
Harini cik belbel nak sgare satu resepi yang sangat mudah dan bahan pun senang je nak dapat.

Siapa suka makan pizza?
Ok tekak cik belbel ni memang tekak western sebab cik belbel suka  benda yang cheesy dan creamy macam tu.

BAHAN - BAHAN 
Roti cappati (cik belbel beli yang dah siap je, kalau nak pakai jenis yang lain pun ok juga)
Sosej Ayamas atau apa apa jenama yang sedap
Ayam bahagian dada direbus dan dicarik ( macam nak buat soto tu )
Cheese ceddar
Cheese parmesan italiano ( suka hati nak letak ke tak sebab harga dia pun boleh tahan )
Bawang holand / bawang besar biasa je
Daun sup
Sos speggeti merah prego ( cik belbel tak letak pun )
Mayonis




CARA - CARA
Actually ada dua cara nak buat pizza ni. Ok sebenarnya benda ni lebih kepada hot and roll. Siapa pernah makan hot and roll chicken and cheese? 
Kalau bakar ye akan jadi pizza tapi take time sikit lah nak buat dia. 

Firstly gorengkan cappati segera tadi di dalam kuali tanpa minyak sebab kalau korang letak minyak dia akan resap minyak tu. Memang nampak tak cantik roti korang tu. Elok goreng tanpa minyak.

Secondly ambil cappati yang dah siap digoreng untuk kita buat topping atas dia, mula mula letak kan so,  just sapu sapu je untuk bagi rasa lepas tu susunkan hotdog yang dah dipotong bulat bulat tadi. Lapiskan dengan bawang yang dipotong dadu.

Lepas tu tabur kan carikan ayam tadi. Jangan banyak sangat. Kang tebal sangat pulak. Lepas tu baru taburkan cheese tu. Cheese lagi banyak lagi sedap. Mayonis jangan tinggal kan pulak. Tak lemak nanti.

Ok now boleh lah bakar dalam oven sampai cheese tu cair. Kalau nak panggang dakam kuali pun boleh, tanpa minyak. Lagi sedap dan lagi cepat cik bekbel rasa.
lepas makan confirm rasa nya macam hot and roll. Hehehe

Haaa tunggu apa lagi. Jom lah buat ! Sedap wooooo ;)


7 comments:

  1. Blh try ni, buat makan petg ngan family.. Jimat dru beli pizza hut.. Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe betul tu puan wawa. Anak anak pun suka

      Delete
  2. sedap jugak ni..boleh try nanti

    Maisarah singgah dari Blog MaisarahSidi.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha cuba lah dulu. Pastu bg cik belbel sikit. Hehe

      Delete
  3. macam sedap ni...heheh


    Assalamualaikum...hai2..

    Saya menjual iphone,samsung,oppo,phone case dan etc.
    jemput lawat blog saya

    http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/

    ig saya : @nurnasuha96_

    whatsapp: +60196117811

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Hehe terima kasih. Try lah buat jgk. Hehe

      Delete

tick Notify Me untuk tahu cik belbel balas apa :)
Terima kasih singgah yaa !

PEMENANG COMEBACK GIVEAWAY 2017

lagu