10.2.16

KERJA ATAU BELAJAR

-Assalamualaikum-
Bismilahirahmanirahim...
Alhamdulillah untuk tahun ni cik belbel dilimpahkan rezeki yang sangat luas. Semoga korang pun macam tu. *Masa update blog ni tengah main lagu bicara malam - Ippo Hafiz * Haha tu pun nak bagitahu. Yelah biar korang yang baca sama dalam situasi cik belbel.

Macam entry kat tajuk atas. Kerja atau belajar. Macam yang korang tahu kan cik belbel dah habis belajar tahun 2014 and sekarang dah 2016. So makna nya dah setahun cik belbel tinggal kan zaman belajar tu. Cik belbel kerja, setiap bulan duit masuk.

Planning cik belbel masa habis study tu, kalau dapat kerja baik cik belbel akan buat PJJ sahaja untuk degree kali ni. Tapi selama setahun cik belbel tunggu and nothing happend. Ada lah juga dapat interview dari Bank Rakyat tapi cik belbel tak pergi entah kenapa.

And now keputusan untuk sambung degree pun dah keluar. And congrat to me ! But entah cik belbel tak rasa happy. Rasa macam tak satisfied. Mungkin sebab hati cik belbel nak kerja tapi tak de kerja yang baik. And family semua suruh belajar. Degree In Human Resources.


Actually masa hari yang sama cik belbel dapat result ni, pagi tu cik belbel dapat pergi interview untuk jawatan collector dekat Aeon Credit. Untuk tunggu result dapat atau tak around 2 or 3 weeks macam tu. Gaji yang dia offer ok, cuma bila dah duduk bandar tahu je lah kan. Sewa rumah, transport lagi. Cik belbel mana ada transport. Mungkin cik belbel tolak offer tu kalau dapat and fokus on study.


Cik belbel akan bawa notebook ni bersama cik belbel kalau masukm degree !! HAHA
usia notebook ni dah 7 tahun kot !! 

Tapi...
Cik belbel tengah tunggu satu call for interview 



Tu yang dah view 3 times tu bila nak call cik belbel untuk interview !! HAHA
Serius cik belbel harap sangat dapat kerja tu. Kalau dapat kerja tu and gaji ok cik belbel akan buat PJJ !! haahahaa

Ok ni Tips kalau korang nak berhenti kerja dengan honest and bukan cabut! make it clean lah kan.


Awal raya cina haritu company cik belbel memang kana bagi bonus. And disebabkan cik belbel dah setahun kerja so cik belbel pun dapat lah. Lepas dapat bonus baru lah kita bagi surat berhenti !!! HAHAHA
Ni merupakan satu tips macam mana nak berhenti kerja. Kalau bagi surat sebelum dapat bonus entah entah bonus kene potong kan. HEHE




2 comments:

  1. hmm...Sally skrg tgh kerja plus doing my part time degree in HR too...so far okay, but time management should be really important stuff here :)

    Good luck, for whatever you'll choose later!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh cik sally buat PJJ. same macam my sis, dia cikgu and buat PJJ sangat sangat penat dia kata. cik sally PJJ kat mana ?

      Delete

tick Notify Me untuk tahu cik belbel balas apa :)
Terima kasih singgah yaa !

ALHAMDULILLAH SYUKUR...

lagu