6.2.19

HOW TO BE A BLOGGER

Assalamualaikum
How to be a blogger or how to be a good blogger?
Siapa sebenarnya yang boleh jawab soalan ni?
Apa ciri-ciri dia adalah seorang blogger yang bagus atau blog dia sebenarnya bagus ?
Banyak soalan bila jadi seorang blogger ni.

Tapi apa yang cik belbel tahu nak jadi seorang blogger yang bagus, entry yang kita publish tu bukan entry yang copy paste dari blog orang lain atau cerita dari orang lain. Sebab apa? Sebab kalau kita copy paste entry or cerita orang lain automatik cerita kita tak original and google akan suspect blog kita sebagai blog yang tak ada originality. U got it?!

Actually cik belbel tak ingat cik belbel pernah cerita tak apa ciri-ciri blog yang bagus. Dalam memori kepala rasa macam ada, tapi bila nak taip entry ni rasa malas nak cari link entry yang lama tu. Sorry ya.

Baru-baru ni cik belbel ada tengok IG story cik epal. Siapa kenal Cik Epal? She one of the blogger melayu yang menjadi inspirasi cik belbel masa mula mula nak buat blog. Blog cik belbel ni actually dah lama wujud, tapi wujud dia bukan untuk commercial, maksud cik belbel dulu cik belbel buat blog ni just for fun, want to share story ( mostly story sedih la ), sebab cik belbel bukan seorang yang suka bercerita dengan orang apa yang cik belbel rasa, sebab tak semua orang suka dengar apa masalah kita. Kalau ada yang nak dengar pun maybe ada 2 possiblity. First sebab dia memang nak jadi pendengar or second dia suka bila kita ada masalah tu.

Ok back to IG story cik epal tadi, dalam IG cik epal ni mostly dia sangat suka share life dia dengan semua orang yang follow dia dalam IG. Share life dia as mother. as wife, and as daughter. Baru-baru ni dia ada share dia nak beli handbag DIOR, and dia update sekali dengan harga.

Ni lah post yang cik belbel bagitahu tu
Uolsss tengok lah harga bag dia. Menangis cik belbel tengok. Setahun kerja pun belum tentu cik belbel dapat saving macam tu and untuk beli bag tu. HAHA

Cik belbel tak bitter pun tengok apa yang Cik Epal tu update, tapi cik belbel rasa macam WOW ! How come dia boleh ada duit sebanyak tu. Cik belbel tahu Cik Epal buat blog memang dah lama, and blog dia bukan bashee bashee yee. Even content dalam blog dia tu cuma bahasa melayun tapi viewer dia bukan sikit-sikit. Im really proud as a blogger.

Actually cik belbel follow cik epal ni dari zaman cik belbel diploma lagi. Sebelum tu tak kenal pun cik belbel, tak tahu pun sebenarnya blog ni boleh buat income. Tapi one night kawan cik belbel tunjuk IG husband cik epal Jofliam. Semua post Jofliam dalam IG dia semua caption dia akan tag cik epal and all teh caption for cik epal. And malam tu juga cik belbel stalk Jofliam punya IG. HAHA, Omgggg single kot masa tu, so bila baca caption dia rasa tak lah lonely sangat. HAHAHAHA

Start from that, cik belbel tengok blog cik epal how they survive dari zaman diaorang belajar. Dari zaman cik epal and Jofliam gemok sampai lah jadi macam sekarang cik belbel follow ok.

So bila cik epal update tentang dia pergi bercuti, beli bag ribu riban cik belbel rasa wow amazingggg ! HAHA. Sebab cik belbel pun tahu cik epal bukan bergantung dengan blog sahaja income dia, dulu dia pun ada main forex, and Jofliam pun ada buka kelas untuk student forex dia. So bila diaorang boleh beli macam macam, pergi sana sini, cik belbel sangat tak sabar nak tengok IG story diaorang. Sebab diaorang pun akan bagi hadiah as giveaway untuk follower diaorang. Cik belbel pernah dapat 1 ! HAHA

As conclusion, kalau tak tahu cerita awal awal jangan lah menyampuk kata orang tu orang ini. Apa yang cik epal tunjuk tu cik belbel tak rasa pun dia cuba nak riak atau menunjuk. Kalau korang dapat travel sana sini pun korang akan update story kan. So cik epal pun sama lah manusia macam kita semua. Kita manusia tak kan lari dari sifat seperti tu. 

So nak jadi good blogger ?? Kenapa nak jadi blogger ?? HAHA

No comments:

Post a comment

tick Notify Me untuk tahu cik belbel balas apa :)
Terima kasih singgah yaa !

Featured post

BIRTHDAY GIVEAWAY BY YAYAAZURA.COM

lagu