1.12.14

APA ITU CPUV, CPC DAN TIPS DALAM NUFFNANG

-Assalamualaikum-
Alhamdulilah syukur pada Allah masih memberi nyawa tangan mata yang sihat untuk menulis entry pada harini.
*sumber google image*

Bukak blog pagi tiba tiba ada comment yang bertanyakan Tips nak dapat kan Cpuv. 

Terima kasih Far sudi comment blog cik belbel


Ok, cik belbel bukan lah orang yang arif bila nak terangkan tentang nuffnang ni. Sebab cik belbel sendiri pun baru lagi dalam dunia blog. Dan cik belbel pun belum pernah cashoutkan income nuffnang ni.

Tapi cik belbel kongsi lah apa yang cik belbel tahu pasal Nuffnang ni

CPUV ialah Cost Per Unique Visit.
Kalau kita baca tu pun cik belbel rasa kita boleh paham kan. Ok CPUV ni bergantung kepada peniklan tu sendiri contoh macam Mi Sedap. Mereka akan memilih blog yang mereka rasa aktif dan menarik untuk mereka publishkan iklan mereka.

Nampak number Unique Visitor tu ? Haa earning atau income yang kita akan dapat jika kita mendapat CPUV bergantung kepada Total Unique itu. 
Berapa lama iklan akan berada dalam blog? Itu juga bergantung kepada pengiklan itu sendiri. Ada seminggu, sebulan mungkin. Dan iklan CPUV ini bukan 24 jam ada dalam blog ye. Contoh blog cik belbel ni iklan hanya akan muncul waktu 12 am ke atas. Kalau siang memang jarang nak jumpa. Income akan dikreditkan bila campaign CPUV ini tamat.
  CPC ialah Cost Per Click.
CPC pula berdasarkan klik yang kita dapat bila iklan muncul dalam blog kita. Contoh iklan mi sedap keluar dan berapa ramai yang klik itu adalah income yang akan diberi oleh pengiklan. Paham?

Selalunya Nuffnangers ni memang suka tunggu CPUV daripada CPC ni. Dulu cik belbel memang susah nak dapat CPUV ni. Mungkin sebab blog tak menarik kan.
Tips nak dapat CPUV ??
Cik belbel nak bagi tips pun cik belbel bukan yang arif.

Tapi apa yang cik belbel tahu 
  1. Trafik blog kena selalu maintain. Kalau boleh 300 - 500 visitor sehari.
  2. Selalu update entry menarik sebab tu akan buat pengiklan nampak blog kita dalam carian google.
  3. Rajin rajin kan diri blogwalking blog orang lain ajak diaorang visit blog kita.
  4. Rajinkan hantar tiket kepada Nuffnang tentang Cpuv ke apa ke. Bia Nuffnang sedap yang kita ni wujud.
  5. Buat segmen atau Giveaway bila ada CPUV melekat dalam blog. Sebab tu akan menambahkan bilangan visitor.
  6. Join segmen atau giveaway ( ni yang cik belbel selalu buat).


 Uishh panjang entry iolss harini. 
Harap dapat lah membantu rakan rakan blog.

CLICK
8Share MY
*Terima Kasih sudi baca*

BERMINAT ?
Cara Download Mp3 dan Video Youtube

7 comments:

  1. Selamat mengumpul CPC dan CPUV yer ^-^

    ReplyDelete
  2. nice sharing Cik Bebel :)

    http://edrina-dafinites94.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Ohh begini rupanya. sedihnyee uhuk skrg dh tak dpt CPUV )': Singgah dn follow sini cikbebel. =)

    ReplyDelete
  4. tq sharing.. mcm mna daftar

    ReplyDelete
  5. Oww macam tu eh. Sy baru dpt cpuv tadi. Rasa macam reader takde la ramai sangat. Hahaha
    Nanti follow, click-click laa kite okaay.. Hahaha
    Takut unique visit tak mantain T_T

    ReplyDelete

tick Notify Me untuk tahu cik belbel balas apa :)
Terima kasih singgah yaa !

ALHAMDULILLAH SYUKUR...

lagu